fbpx Skip to content

De ce să îți pierzi timpul cu cursuri de parenting?

Aud în stânga și-n dreapta că ar trebui să renunțăm la a citi despre parenting și să reîncepem să ne ascultăm instinctele. Despre ce cred eu despre parenting am mai scris aici. Despre instincte, mă întreb doar ce s-ar întâmpla dacă am lăsa un bărbat în pielea goală, în mijlocul pustietății. Cât de ușor i s-ar activa instinctele? Ar vâna, ar face focul, ar supraviețui?

Haideți să căutăm echilibrul și în asta!

Avem pe de-o parte instincte. E bine să le ascultăm. Ce zice, însă, Aletha Solter este că parentingul nu vine natural. În schimb, ceea ce vine natural este să facem ceea ce au făcut părinții noștri cu noi. Sau, aș adăuga eu, să ne chinuim din răsputeri să facem opusul, cu derapajele aferente. O fi bine? O fi rău?

Pe de altă parte, avem cursurile și cărțile de parenting și o mare mulțime de articole și de bloguri cu variațiuni pe această temă. Toate ăstea vin cu minusuri și cu plusuri.

Minusuri:

  • sunt nenumărate și, de multe ori, se contrazic. Ai nevoie să îți filtrezi informația la început. O să vezi pe parcurs, că odată ce îți găsești sursele de încredere, totul devine mult mai ușor. Ca în orice domeniu, sunt unii care se dau specialiști, deși nu sunt. Asta nu înseamnă că nu există specialiști.
  • consumă timp. Odată ce începi să te informezi, ai senzația că știi tot mai puține, deci vrei să afli tot mai multe. Ca în orice proces de învățare.
  • consumă bani. Cărțile și cursurile costă. De… informația costă.

Plusuri:

  • îți faci viața mai ușoară și mai frumoasă. Și pregătitul hranei vine natural, nu? Cu toate astea, nu te duci nici să o vânezi, nici să o culegi. Ba mai mult, folosești instrumente specifice și, de multe ori, rețete. Asta dacă nu cumva, gătești fix ca mama ta. La fel este și cu parentingul. Primești niște instrumente și niște rețete. Bineînțeles că nu toți copiii sunt la fel, că nu de fiecare dată funcționează același lucru. Logic! Așa cum nici prăjitura nu se face la fel la foc mic sau la foc mare, așa cum nici vita nu iese ca în rețetă dacă nu este de care trebuie. De exemplu, i-am sfătuit pe niște părinți să folosească un joc înainte de baia copilului (adică o rețetă dintr-o carte). Ce mi-au zis? Incredibil cum o chestie așa de simplă a schimbat reacția copilului! Înainte, când îi făceam baie, parcă îl băteam cu dușul. Acum a stat fără să plângă, chiar dacă nu îi plăcea maxim. 
  • câștigi timp. Da, știu că am zis mai devreme că consumi timp. Doar că, odată ce începi să folosești ceea ce înveți, câștigi din timpul pe care îl pierdeai cu comportamente dificile ale copilului.
  • construiești o relație frumoasă cu copilul tău. Dacă înțelegi de ce face anumite lucruri, dacă devii conștient de cum ești ca părinte (iar cărțile și cursurile fix la asta ajută), totul devine roz. Biiine, cu picățele 🙂

Țin cursuri și workshopuri pentru părinți de peste 2 ani, organizez cursuri de peste 10 ani. Am văzut tare multe Aha moments, am văzut multe lacrimi, am văzut schimbare, am văzut recunoștință.

Am grădiniță de peste 12 ani. Am văzut mulți copii plângând, trântindu-se pe jos, stricând lucruri, lovind și câte și mai câte. Și de tare multe ori am văzut cum părinții lor reacționau strict instinctiv, din nevoile lor neîmplinite, altfel decât ar fi putut reacționa dacă ar fi avut niște informații. Până nu demult, îi judecam, că asta știm mulți dintre noi să facem bine. Recunosc că încă îmi vine de multe ori foarte greu să le înțeleg încăpățânarea de a face lucrurile la fel așteptând rezultate diferite, încă îmi e greu când anulăm cursuri și văd, în același timp, copii care au nevoie ca părinții lor să fie informați, încă îmi doresc să fie obligatorii cursurile pentru părinți 🙂 (glumesc).

Am încetat să mai vreau să îi schimb pe toți de dragul copiilor lor. Acum doar sper 🙂 Sper ca tot mai mulți părinți să înceteze să spună Uite ce bine am crescut eu fără ca ai mei să meargă la cursuri de parenting. Sper ca tot mai mulți părinți să conștientizeze că și-au pierdut dorința de a învăța lucruri noi și încrederea în școală din cauză că au învățat prea puține și au pierdut prea mult timp în școală. Sper ca tot mai mulți părinți să înțeleagă că ne creștem copiii pentru o lume despre care nu știm nimic, deci suntem nevoiți să le formăm niște super abilități pe care mulți dintre noi nu le avem. Sper ca tot mai mulți părinți să își piardă vremea informându-se. Sper ca tot mai mulți părinți să se pună în papuceii lor 🙂

This Post Has 0 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back To Top